Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een spiergroep die het bekken afsluit onderaan de romp. Ze vormen een soort hangmat in het onderlichaam. Er zijn verschillende openingen, namelijk voor de plasbuis, de anus en bij de vrouw ook de vagina. Niet veel mensen zijn bewust van hun bekkenbodem. De spiergroep ligt inwendig en wordt veelal gebruikt bij automatische dagelijkse handelingen zoals plassen, ontlasten en bij gemeenschap.       

Klachten

Een verstoorde functie van de bekkenbodem kan voor verschillende klachten zorgen: 

N

verlies van urine en/of ontlasting

N

overmatige aandrang tot plassen en ontlasten

N

het moeizaam kunnen plassen en ontlasten

N

verkrampen tijdens het vrijen

N

pijn in de bekkenbodem/onderbuik/ liezen/stuitje/schaambot

N

verzakkingsgevoel

De bekkenbodem kan bewust worden aangespannen en ontspannen, net als andere spieren in het  lichaam. Het is belangrijk om deze op de juiste manier te kunnen ontspannen om zonder problemen te kunnen plassen, poepen, maar ook vrijen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de bekkenbodem op de juiste manier te kunnen aanspannen, dit om plas en ontlasting te kunnen ophouden.    

De spiergroep ondersteunt organen in het bekken. De blaas en darmen, de baarmoeder bij de vrouw en de prostaat bij de man hebben die ondersteuning allemaal nodig.                                                                 

Verder is de bekkenbodem van belang bij de seksuele functies. Denk bijvoorbeeld aan doorbloeding in het genitaal gebied, ontspanning van de bekkenbodem bij de vrouw voor penetratie en het reflexmatig aanspannen van de bekkenbodem tijdens het orgasme.

bekkenbodem fysiotherapie

Neem contact op

Praktijklocatie

Nieuwe Linie 200

5264 PJ Vught

Maandag : 08:00 - 20:00

Dinsdag : 12:00 - 19:00

Woensdag: 13:00 - 20:00

Donderdag : 08:00 - 19:00