Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies en/of organen in de buik en zorgt voor chronische ontstekingen met als gevolg verklevingen en vaak en veel buikpijn.                                  

Ook kunnen er problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.  Endometriose komt alleen in de vruchtbare jaren voor. Tijdens de overgang stopt de groei en afstoting van het slijmvlies. Ook de stukjes buiten de baarmoeder groeien dan niet meer.

Vanwege de vaak lange weg naar de uiteindelijke diagnose zorgen pijn en onzekerheid zowel mentaal als fysiek voor veel spanning. Vrouwen met endometriose hebben vaak klachten en een aanzienlijk verminderde kwaliteit van leven, ook worden ze beperkt in de activiteiten van het dagelijkse leven. 

Gelukkig is er tegenwoordig veel meer bekend over endometriose. Er bestaan verschillende expertise centra, waardoor de diagnose eerder gesteld en er eerder een behandeling kan plaatsvinden. De plek waar de endometriose zich in het lichaam bevindt bepaalt de klachten. Klachten bij endometriose kunnen zijn:

N

Lage rugpijn/ Bekkenpijn

N

Pijn tijdens de menstruatie (Dysmenorroe)

N

Buikpijn

N

Pijn bij gemeenschap (Dyspareunie)

N

Klachten bij het ontlasten

N

Klachten bij het plassen

N

Aanwezigheid van bloed in de urine rondom de menstruatie

N

Rectale bloedingen rondom de menstruatie

N

Onvruchtbaarheid

N

Vermoeidheid

De medische behandeling van endometriose is gericht op hormonale behandeling en/of operatief verwijderen van de endometriose. Het blijkt dat ondanks optimale behandeling de pijn soms toch aanwezig blijft. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door een overactieve (te gespannen) bekkenbodem.

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd om deze overactieve bekkenbodem te behandelen. En kan dus bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Neem contact op

Praktijklocatie

Nieuwe Linie 200

5264 PJ Vught

Maandag : 08:00 - 20:00

Dinsdag : 12:00 - 19:00

Woensdag: 13:00 - 20:00

Donderdag : 08:00 - 19:00