Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten komen tijdens soms ook na een zwangerschap voor. Er gebeurt van alles in je lichaam tijdens de zwangerschap en dat kan voor klachten aan het bewegingsapparaat zorgen.

De klachten kunnen erg wisselend zijn:

N

Pijnklachten van de onderrug

N

Pijnklachten op het schaambeen

N

Pijnklachten van de bekkenbodem

N

Stuitpijn

N

Bilklachten met uitstraling naar het been

N

Waggelend looppatroon

N

Pijnklachten bij lang staan/zitten

N

Moeite en pijn bij traplopen/opstaan uit de stoel/omdraaien in bed.

Door de zwangerschap is er een hormoon in het lichaam aanwezig waardoor banden, spieren, gewrichten en bloedvaten verweken. Dit is nodig om na 9 maanden het kindje te kunnen baren. Helaas zorgt dit ervoor dat het bekken minder stabiel is. Hierdoor spannen we  vaak (onbewust) andere spieren overmatig aan zoals de buik- en bekkenbodemspieren. Deze kunnen overbelast raken en klachten veroorzaken zoals urineverlies, problemen bij de ontlasting en pijn.

Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan bij klachten tijdens en na de zwangerschap hulp bieden. Uit onderzoek is gebleken dat actief blijven bewegen tijdens de zwangerschap belangrijk is om klachten rond het bekken te voorkomen of te verminderen en om na de bevalling sneller te herstellen. Ook na de bevalling kan een geregistreerde bekkenfysiotherapeut zorgen dat het bekken, de lage rug en de bekkenbodem spieren weer optimaal werken. Veel vrouwen nemen klachten in de bekkengebied voor lief omdat ze denken dat het nu eenmaal bij een zwangerschap en bevalling horen. Maar het is niet nodig met klachten te blijven lopen.

Symptomen bij een rectus diastase kunnen zijn:

N

Obstipatie / verstopping

N

Vergrote drang op de ontlasting

N

Pijn bij het ontlasten

N

Slechte houding

N

Gevoel van zwakte rond het middenrif

N

Pijn rond de navel en/of een navelbreuk

N

Problemen met helemaal doorademen

Een andere klacht die kan ontstaan tijdens de zwangerschap is een Rectus diastase. De belangrijkste buikspier aan de voorkant van het lichaam wordt de musculus rectus abdominis genoemd. Deze spier is door een dikke strook bindweefsel, genaamd de linea alba, verdeeld in een linker- en rechterhelft. Een diastase houdt in dat het weefsel tussen je rechte buikspieren, de linea alba, wordt opgerekt. Een diastase tijdens en na je zwangerschap is een normaal verschijnsel. Bij 60 % van de moeders is hun diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten. Bij de rest duurt het langer en is trainen aanbevolen. 

De buikspieren hebben veel belangrijke functies in het lichaam, waaronder ondersteuning van de houding, beweging, ademhaling en bescherming van de interne organen. Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken.    Wanneer de ruimte tussen je buikhelften te groot of te slap is dan kan je daar niet voldoende spanning creëren. Dit kan leiden tot allerlei klachten.     

Het is belangrijk om bij het behandelen van een diastase niet alleen te richten op de opening tussen de buikspieren. Maar de bekkenbodem ook mee te nemen in de behandeling. Dit omdat de bekkenbodem vaak compenseert als er zwakte is aan de buik.

Neem contact op

Praktijklocatie

Nieuwe Linie 200

5264 PJ Vught

Maandag : 08:00 - 20:00

Dinsdag : 12:00 - 19:00

Woensdag: 13:00 - 20:00

Donderdag : 08:00 - 19:00