Ontlastingsklachten

Klachten van de ontlasting komen regelmatig voor zowel bij mannen als bij vrouwen. 

Klachten

N

Fecale incontinentie of ontlastingsverlies

N

Obstipatie / verstopping

N

Vergrote drang op de ontlasting

N

Pijn bij het ontlasten

De meest voorkomende vormen van ontlastingsklachten zijn:

1. Fecale incontinentie of ontlastingsverlies. Ontlastingsverlies of Fecale incontinentie is ongewild en ongecontroleerd verlies van ontlasting. Het niet zelf kunnen bepalen wanneer en hoe vaak je naar de wc gaat. Bijvoorbeeld geen aandranggevoel meer herkennen of het niet meer kunnen ophouden.

Ontlastingsverlies is erg vervelend: de angst om te verliezen en dat anderen je kunnen ruiken, kan ervoor zorgen dat je de deur niet of nauwelijks meer uit gaat Een oorzaak van ontlastingsverlies kan een slecht werkende functie van de bekkenbodem zijn. Als de bekkenbodemspieren niet goed in staat zijn de endeldarm af te sluiten treedt er ontlastingsverlies op. Daarnaast is de samenstelling van de ontlasting belangrijk. Is de ontlasting dunner dan is dat moeilijker op te houden. Het toiletgedrag is bij deze klacht erg belangrijk.

2. Obstipatie / verstopping. We spreken van obstipatie als je minder dan 3 keer per week ontlasting hebt, of wanneer je wel regelmatig ontlasting hebt maar vaak erg hard moet persen. Met daarnaast het gevoel dat je niet alle ontlasting kwijt bent en soms uitwendig moet helpen om de ontlasting
kwijt te raken. Een oorzaak van obstipatie kan zijn een slecht ontlastingsgedrag. Een te gespannen of niet goed werkende bekkenbodem of een trage darmwerking. Voor een goede darmwerking is het belangrijk dat je regelmatig eet en voldoende drinkt. Daarnaast is het belangrijk om voldoende vezels te eten. Zo kun je voorkomen dat de ontlasting niet te hard wordt.

3. Vergrote drang op de ontlasting. Dit kan aandrang zijn waarbij je steeds kleine beetjes ontlasting hebt of loze aandrang. De oorzaken kunnen zijn:
• Te zwakke bekkenbodemspieren, die de darm niet alleen goed kan afsluiten maar belangrijker nog de buikorganen niet goed kan ondersteunen. Er ontstaat een gevoel van verzakking wat een gevoel van druk/, aandrang veroorzaakt.
• Te gespannen bekkenbodem, die de signalen van de darm niet goed herkent waardoor
dikwijls drang gevoel ontstaat.
• Diarree, waarbij er altijd een hevige aandrang voor ontlasting ontstaat.

4. Pijn bij het ontlasten. Pijn tijdens de ontlasting kan meerdere oorzaken hebben. Zoals afwijkingen rond de anus, zoals eczeem, aambeien, scheurtjes, fistels en abcessen. Pijn kan ook ontstaan door harde ontlasting, te gespannen bekkenbodem, en/of verkeerd persen (paradoxaal persen). Er kan een vicieuze cirkel ontstaan. Waarbij je de ontlasting ophoud vanwege de pijn. De ontlasting wordt dan nog harder door uitdroging. De bekkenbodemspieren ontspannen niet, in tegendeel ze spannen juist aan en toch wordt er geperst om de ontlasting er uit te krijgen. Het mee persen tijdens ontlasting met een onvoldoende ontspannen anus kan weer pijn geven.

Als gevolg van incontinentie en obstipatie kunnen anale huid problemen ontstaan. Jeuk is een veel voorkomend probleem. Anus krampen, ’s nachts en/of overdag kunnen veel pijn en hinder geven. Ook kunnen er kleine scheurtjes bij de anus ontstaan ( fissuren) die erg lastig helen
omdat er toch ontlast moet worden.

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut is de aangewezen persoon om bij deze klachten te helpen.

Neem contact op

Praktijklocatie

Nieuwe Linie 200

5264 PJ Vught

Maandag : 08:00 - 20:00

Dinsdag : 12:00 - 19:00

Woensdag: 13:00 - 20:00

Donderdag : 08:00 - 19:00